Bröllopsplanering

Bröllopsplanering

Planering av bröllop och vigsel

Det finns så mycket att tänka på inför ett bröllop. Det här är underbara tankar och om ni har god tid på er så finns det ingen anledning att stressa. En vigsel kan kombineras med fest eller hållas avskilt. Ni kanske vill gifta er utomlands och sedan komma tillbaka till Sverige för att ordna med kalas för vänner och familj.

Här är några viktiga frågor att beakta inför er vigsel och bröllopsfest. Även om ni har allt det formella redo med intyg och annat så kan det också vara bra att beakta följande…

När ska bröllopet stå?

Varje årstid har sin charm. Men om ni vill gifta er utomhus på en brygga eller på ett vackert fält så är vår, sommar och höst bäst. Det går förstås att resa till värmen men i Sverige så kan vintern vara mindre magisk utomhus. Alternativt kan ni välja en plats där det går att stå under en vinterhimmel på en veranda en liten stund för att sedan fortsätta bröllopet inomhus i värmen.

Var ska ni gifta er?

Hans familj bor i Stockholm och hennes i Umeå. Det gäller att hitta bästa platsen för bröllopet. Kanske blir det staden ni bor i nu, kanske blir det en kompromiss som gör det lätt för alla att komma till er vigsel. Om det är viktigt med vigsel i kyrka så ska ni tänka på att boka i god tid. Detsamma gäller för populära festvåningar.

Hur många gäster blir det?

Höfta inte på antalet. Ta fram penna och papper och skriv ner alla som ni vill bjuda in. Det kan finnas personer som ni inte är i kontakt med dagligen. De kanske inte ens kommer. Men en inbjudan är ändå viktig då den visar att ni kommer ihåg. Rådgör med föräldrar och syskon för att få tips på släktingar och nära familjevänner från uppväxten som ni kanske har glömt bort.

Vem sköter festen och underhållning?

Det är inte dumt att ordna med toast master och kanske en person som har som jobb att planera bröllop. Det här är ju en dag som ni vill njuta av. Då är det skönt om någon annan har ansvaret för allt det praktiska omkring fest, tal och underhållning.

Hur mycket får bröllopet kosta?

En budget är alltid viktig. Den ska inkludera allt från kostnad för vigsel till blommorna på borden. Om ni inser att budgeten inte håller så gäller det att skala ner. Det betyder ofta att man får plocka bort namn från gästlistan. Men det kan ju finnas sätt att finansiera bröllopet så att det får bli så stort och praktfull som ni tänkt er. Det är till exempel inte helt ovanligt att ta ett lån för bröllopet.

Måste man skicka tackkort?

Ja, det är viktigt att skicka tack till de som kom. Men det måste inte vara traditionella tackkort. Idag så går det också bra att skicka tack med email eller meddelanden som når telefonernas appar. Men investera lite i design och använd ett språk som känns värdigt och stämningsfullt. Det spelar ingen roll om personen som tackas kom med en present. Ni tackar helt enkelt för att personen kom och delade er viktiga dag med er.

Om författaren

Priscilla Walker administrator

Priscilla föddes i Bristol, men växte upp i Sverige. Nu vill hon bland annat guida dig till ett bättre bröllop!