Bröllopstårta

Bröllopstårta

Bröllopstårtan är ett minne för livet. Den förevigas på bilder. Både då den står vackert på ett bord och då paret får dela på en första bit innan gästerna bjuds på sötsaken. En bröllopstårta är mycket symbolisk och kan kräva lite mer tanke. Ska du baka den själv? Hur ska den se ut? Det finns många viktiga frågor som bör ställas om tårtan inför bröllopet…

Måste man ha bröllopstårta?

Nej, man måste inte ha tårta på bröllopet men det är mycket vanligt. Om ni beställer catering så kommer den här tårtan med största sannolikhet att ingå. Något som kan vara väl värt att tänka på är att ni kanske inte ser meningen med bröllopstårta men att gästerna säkert gör det.

Det går att frångå det klassiska formatet med en tårta i våningar. Bröllopsbakverk kan anpassas med tanke på årstid och även för parets specifika smak. Bagerier såväl som cateringfirmor har god kunskap om alternativ och kan ge fina förslag.

Baka själv eller köpa färdig tårta?

Det finns en gammal tradition som gör gällande att bruden inte ska baka sin egen bröllopstårta. Inte ens om hon älskar att baka och är ett proffs. Det sägs att det här kan ge otur. Men det kan ju tänkas att det handlar mer om att det är otroligt tidskrävande att baka tårtan till bröllopet.

Att stå i fem dagar innan vigsel och stressa med en kaka som ska bli perfekt är inte att rekommendera. Det kan testa humöret på ett sätt som kan få negativa konsekvenser oavsett hur mycket tur du normalt sett har.

Färdiga tårtor ska beställas minst en vecka i förväg. Dessutom så går det ofta bra att få smaka i förväg. Då kan ni också se precis hur tårtan kommer att se ut. Det känns tryggt och bidrar till den glada stämning som råder tiden innan bröllopet.

Hur mycket kostar bröllopstårtan?

Hur mycket det kommer att kosta beror på flera saker. Om ni ska ha ett stort bröllop så vill ni ju också ha en större tårta. Man brukar räkna på priset per bit, det vill säga per portion. Ni anger alltså hur många bröllopsgäster det blir. Räkna med en femtiolapp per bit.

Det är klart att det kan bli billigare. Om ni nöjer er med en enklare tårta så avspeglas det i priset. Men glöm inte bort att bröllopstårtan är mer än gott till kaffet till era gäster. Den är en viktig del av dekoren. Det kan rentav vara viktigt att matcha tårtan med andra färger och dekorationer som ni kommer att ha i festlokalen.

Särskilda krav för att passa diet

Numera så kan man ställa rätt så höga krav på bröllopstårtan. Det går att anpassa den så att den möter särskilda krav om diet. Det går till exempel att baka en LCHF bröllopskaka som passar perfekt för alla som skyr kolhydraterna.

Om det finns gäster som är allergiska mot mjölk och gluten så kan bröllopstårtan också anpassas för deras behov. Men ibland så kan det vara klokt att skapa alternativ för de gäster som inte kan ta del av ett traditionellt bakverk på grund av allergier eller särskild diet. Kolla upp detta med konditor eller med cateringfirma som får uppdraget.

Om författaren

Priscilla Walker administrator

Priscilla föddes i Bristol, men växte upp i Sverige. Nu vill hon bland annat guida dig till ett bättre bröllop!