Gifta sig utomlands?

Gifta sig utomlands?

Ett bröllop utomlands kan bli en helt fantastisk upplevelse. Kanske lite som den dröm du alltid har haft om ögonblicket du säger ja till ett liv tillsammans. En vigsel utomlands kan ske på en exotisk strand såväl som längst upp i ett affärstorn. Men för att känslan ska bli som en dröm så är det viktigt att du har förberett dig på rätt sätt.

Här är några vanliga frågor om bröllop utomlands som du bör ha svaret på innan du bokar biljetterna och packar festkläderna…

Får man gifta sig utomlands?

Ja, det är fullt lagligt att genomföra ett bröllop i ett annat land. Om du inte bryr dig om det formella så kan du hålla en vacker ceremoni var du vill. Men om du vill att vigseln ska registreras som laglig i Sverige så finns det lite dokument att ta hand om först.

Vänd dig till ambassaden för det land som du vill gifta dig i. De kan guida dig vidare till rätt vigselförrättare och även tala om vilka intyg du måste ha med dig från Sverige. Tänk också på att det kan finnas avgifter för det pappersarbete som ska utföras utomlands och i Sverige.

Vad kostar ett bröllop utomlands?

Bröllop i andra länder kan ordnas på olika sätt och det påverkar kostnaden. I länder som Thailand så finner du tjänster där allting inför ditt bröllop ingår. Du kan betala några tusenlappar och få styling, mat, underhållning och fotografering som en del av ditt brölloppaket.

Om du vill hyra en särskild lokal så tillkommer den kostnaden. Du ska också betänka saker som kläder. Det går att hyra vackra bröllopsklänningar och smoking. Det kan vara billigare än att köpa nytt. Om du lägger ihop kostnad för flygbiljett, hotell, vigselceremoni, fest och mer så rör det sig minst om 20 000-25 000 kronor.

Kan man gifta sig på ambassad?

Ja, det här kan vara ett bra alternativ. Du finner en lista med ambassader med vigselrätt här. Kontakta ambassaden i god tid om du vill få hjälp med vittnen. De behöver ju boka in vigseln i god tid så vänta inte tills du har kommit fram.

Hur gör man med gäster från Sverige?

Om du vill gifta dig utomlands så är det inte säkert att alla de som du vill bjuda in till vigseln kan komma. Såvida du inte bjuder på resa och hotell så får du kanske acceptera att det blir en mycket liten fest. En lösning på detta kan vara att hålla en bröllopsfest hemma i Sverige vid senare tillfälle.

Det finns också de som väljer att gifta sig hemma på flygplatsen och sedan åka iväg. Då kan nära och kära vara med under själva ceremonin och sedan önska er en trevlig resa.

Måste man göra hindersprövning innan vigsel utomlands?

Om du vill att vigseln ska gälla i Sverige så ska du börja med hindersprövning minst fyra månader innan det planerade bröllopet. Hindersprövningen är till för att säkra att ni rent lagligt har rätt att vara gifta i Sverige. Det är en formell handling som inte är komplicerad att förstå och som skickas in till Skatteverket.

Lycka till!

Om författaren

Priscilla Walker administrator

Priscilla föddes i Bristol, men växte upp i Sverige. Nu vill hon bland annat guida dig till ett bättre bröllop!