Klädkod för bröllop

Klädkod för bröllop

Du har just fått en inbjudan till bröllop och det står kavaj på den. Det här är en klädkod för bröllop som talar om för dig hur du ska klä dig. Om det inte står något om kläder så kommer du som du vill. Det enda du då bör betänka är att det traditionellt sett är bruden som klär sig i vit klänning. Välj alltså en annan färg om du tänker klä dig i en svepande balklänning till bröllopsfesten.

Men vad betyder egentligen de olika klädkoderna som syns på bröllopsinbjudningar? Det ska vi se lite närmre på här. Vi börjar med nämnda kavaj…

Vad innebär klädkoden kavaj för bröllop?

När det står kavaj på inbjudan till bröllop så betyder det att klädseln inte behöver vara så formell. Det går att ha en kavajjacka till ett par enklare byxor. Damer kan ha klänning, kjol eller någon form av byxdress på sig. Det ska vara propert men det är rätt så fritt vad gäller färger både för honom och för henne.

Vad betyder mörk kostym?

När det står mörk kostym på inbjudningskortet så ska det vara en kostym i mörkare färg som blått eller grått. Det finns ingen särskilt regel för färgen på skjortan under kostymen så den kan vara i en mörk färg den med om så önskas. För henne så gäller det att klä sig i en klänning som är lite finare. Det kan vara tillåtet med byxor om det är en finare byxdress som känns festlig.

Kan man ha smoking på bröllop?

Det händer att det står smoking på bröllopsinbjudan. Det här är en rätt så ovanlig klädkod för bröllop men alls inte omöjligt. Under smokingen så ska mannen bära en vit skjorta. En smoking är ofta svart men kan också vara mörkblå.

När mannen bär smoking så ska kvinnan ha en lång klänning på sig. En kortare klänning är möjligt men den bör ändå nå knäna. Urringat är okej och klänningen kan vara utan ärmar. Det här bör vara en finare klänning som ger en känsla av högtid och fest.

Vad innebär högtidsdräkt?

Enligt vissa så är den allra finaste klädkoden till bröllop högtidsdräkt. Men det här är en kod som du kanske inte förstår. Särskilt om du inte har någon militär uniform eller hembygdsdräkt. Men då det står högtidsdräkt på din inbjudan så går det också bra med frack. Den kan du hyra!

När du bär en väst eller fluga till din högtidsdräkt så ska den vara vit. Det är traditionellt så då det rör sig om ett bröllop. Damerna behöver inte ha något vitt på sig. Men de ska se till att bära en aftonklänning som är lång. Det går också bra med två delar så länge som kjolen är lång.

Kvinnor kan också ha en traditionell hembygdsdräkt på sig då klädkoden är högtidsdräkt. Om den långa aftonklänningen är utan ärm så går det att bära handskar till den. De kan användas hela tiden men får förstås plockas av då det blir dags att njuta av bröllopsmaten.

Om författaren

Priscilla Walker administrator

Priscilla föddes i Bristol, men växte upp i Sverige. Nu vill hon bland annat guida dig till ett bättre bröllop!