Betydelsen av blommor vid bröllop – en historisk översikt i Upplands-Väsby

Blommor har spelat en viktig roll vid bröllop i många kulturer under historiens gång. I Upplands-Väsby har användningen av blommor vid bröllop en lång tradition, och det finns många symboliska betydelser kopplade till olika sorters blommor. I denna artikel kommer vi att undersöka betydelsen av blommor vid bröllop genom historien i Upplands-Väsby och hur dessa traditioner fortsätter att påverka moderna bröllop.

En kort historisk översikt av blommor vid bröllop i Upplands-Väsby

Under medeltiden i Sverige användes örter och blommor vid bröllop för att skydda brudparet mot onda andar. Enligt tradition skulle bruden bära en bukett av olika örter och blommor som skyddade henne från onda andar och gav henne lycka i äktenskapet. Dessa örter inkluderade bland annat rosmarin, som symboliserade minne och trohet, samt lavendel, som representerade renhet och kärlek.

Under 1700-talet började man i Sverige använda sig av blommor vid bröllop på ett mer organiserat sätt. Det var vanligt att brudgummen bar en blomma på sin kavaj eller i knapphålet, medan bruden bar en bukett av blommor i händerna. De vanligaste blommorna som användes vid bröllop var rosor, som representerade kärlek, och liljor, som stod för renhet.

Under 1800-talet blev användningen av blommor vid bröllop ännu mer populär i Sverige och i Upplands-Väsby. Det var vanligt att dekorationerna på bröllopet bestod av blommor, och bruden bar ofta en diadem av blommor i håret. De vanligaste blommorna som användes vid bröllop på den tiden var liljor, rosor, och violer.

Under 1900-talet fortsatte traditionen med att använda blommor vid bröllop, men med en modernare twist. Brudparet kunde nu välja mellan ett större utbud av blommor och färger, och blommornas betydelser var inte längre lika strikt definierade som tidigare.

Symboliska betydelser av blommor vid bröllop i Upplands-Väsby

I Upplands-Väsby finns det många symboliska betydelser kopplade till olika sorters blommor som används vid bröllop. Nedan följer en lista över några av de vanligaste blommorna och deras betydelser:

  • Rosor: kärlek och passion
  • Liljor: renhet och oskuld
  • Hortensior: tacksamhet och förståelse
  • Pioner: lycka och hälsa
  • Tulpaner: kärlek och tillgivenhet
  • Gerbera: glädje och hopp
  • Orkidéer: elegans och skönhet